Digitalizáciu mestských kín zrealizujú v budúcom roku

13.12.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou/Michalovce 13. decembra (TASR) - K slovenským mestám, ktoré našli potrebné zdroje pre digitalizáciu svojich kín, pribudli Michalovce a Vranov nad Topľou. Projekty zamerané na modernizáciu technologického zázemia jednotlivých kinosál chcú realizovať v budúcom roku obe samosprávy pomocou získanej dotácie z Audiovizuálneho fondu, ako aj prostriedkov mestskej pokladnice.
K schváleniu podpory pre zámer digitalizácie oboch kín na Zemplíne došlo v týchto dňoch na základe predošlej výzvy Audiovizuálneho fondu, do ktorej sa zapojilo zaslaním potrebných materiálov viacero žiadateľov. Od roku 2010 získalo tento príspevok celkovo 16 slovenských kín.
Mesto Vranov nad Topľou dostane na základe schválenej žiadosti a splnení formálnych náležitostí z Audiovizuálneho fondu 32.500 eur. \"Ide o 49 percent potrebnej sumy na kúpu videoprojektora a kinoservera,\" informoval riaditeľ Mestského domu kultúry Alfonz Kobielsky. Ako dodal, zvyšných takmer 100.000 eur pre ucelený projekt digitalizácie, ktorého výsledkom bude sledovanie filmových titulov aj v 3D projekcii, je ochotné vyčleniť zo svojho budúcoročného rozpočtu mesto Vranov nad Topľou.
Michalovciam schválil Audiovizuálny fond na základe splnenia požadovaných kritérií podporu pre projekt digitalizácie mestského kina v rovnakej sume ako Vranovu nad Topľou. Podľa Jany Machovej z odboru informatizácie a grantov michalovskej radnice vyčlení mesto okrem získanej dotácie na zakúpenie technických zariadení pre vysielanie filmov, zatiaľ iba v 2D projekcii, ďalších takmer 48.000 eur z prostriedkov budúcoročného rozpočtu. \"Prechod na 3D plánujeme predbežne zrealizovať takisto v roku 2012. Ak by sa nám to nepodarilo, urobíme tak najneskôr v roku 2013,\" poznamenala s tým, že si to vyžiada zrejme ďalšie prostriedky z mestskej pokladnice.
S externými zdrojmi pre zámer digitalizácia svojho kina môže pravdepodobne rátať aj mesto Humenné. \"Schválenie dotácie Mestskému kultúrnemu stredisku oznámil Audiovizuálny fond zatiaľ len e-mailom, kde je uvedené, že komisia odporučila podporiť projekt a Rada fondu schválila udelenie dotácie pre humenské kino,\" informovala TASR hovorkyňa radnice Slavěna Vorobelová s tým, že sumu 30.000 eur zrejme získajú z osobitného príspevku ministerstva kultúry SR, ktorý schválila v týchto dňoch vláda.
Podľa Vorobelovej slov je modernizácia miestnej kinosály, kde sa ráta aj s 3D projekciou, ohodnotená predbežne na sumu 163.000 eur. Náklady projektu môžu byť, podobne ako aj v iných mestách, v súvislosti s výsledkami plánovaného verejného obstarávania na dodávateľa potrebných technológií nakoniec rádovo nižšie.
 

Vyberte región